کاشت مو به روش FIT
امروزه کاشت مو با روش FIT موجب درمان قطعی برای مردان و زنانی که دچار طاسی و ریزش های موی مستمر شدهاند و تراکم موهای خود را از دست داده اند، امکان پذیر می باشد.
تاریخچه این درمان در واقع به سال ۱۹۵۰ میلادی توسط دکتری به نام اورینتریچ که متد پانچ کاشت را ارائه کرد برمیگردد و در سال ۱۹۹۰ میلادی به روش پیوند واحدهای فولیکولی (FUT) ارتقاء پیدا میکند. اخیرا دو پزشک با نام های برنشتاین و راسمن شروع به توسعه این درمان کردند و تکنیکی با روش استخراج واحدهای فولیکولی (FIT) که همین متد مورد بحث ماست، دست یافتند که به سرعت جایگزین روش های قبلی شد.
متد FIT در واقع رسیدن به رویای بوجود نیامدن زخم آشکار یا همان اسکار را در ناحیه دهنده مو (بانک مو) را به واقعیت نزدیک کرده است.
آنچه در این مقاله می خوانیم
روش درمان به متد FIT
در این روش برای تک تک واحدهای فولیکولی از ابزاری ویژه استفاده میشود که با آن می توان به شکلی دقیق به داخل جلد پوست در بالای ماهیچه (Arrector Pili) وارد شد و بوسیله آن گرافت را استخراج نمود، که در گرافت بین ۱ الی ۵ تار مو وجود دارد.
این روش امکان استخراج بیشترین مقدار گرافت را در کمترین زمان ممکن به پزشکان میدهد بطوریکه در طول دو روز آنها تقریباً ۴۰۰۰ گرافت با استفاده از روش ایزوله سازی فولیکولی استخراج میکنند، که این متد به پزشکان امکان کاشت مو در نواحی مختلف از بدن از جمله قفسه سینه و کتف را مهیا می سازد.
این روش به ما امکان می دهد که بانک موی خود را از نواحی مختلف بدن گرفت و آنها را به سر پیوند داد. برای مثال زمانیکه تارهای مو را از قفسه سینه به سر پیوند میدهید دارای رشد بسیار خوبی نسبت به زمانی که در سینه قرار داشت، دارد البته رویش مجدد آنها پس از ۸ ماه الی یکسال بعد آغاز میشود. مورد دیگری که این روش را نسبت به دیگر متدها برتری میدهد کوچکتر بودن گرافت هایی است که در قسمتهای مختلف بدن (نسبت به سر) قرار دارد که این موضوع موجب رسیدن به تراکمی ۳ برابر بیشتر از روش برش جراحی در ناحیه پشت سر می شود. همچنین در این روش دیگر خبری از ریزش موهایی که در اثر برش جراحی و بجا ماندن اسکار ایجاد میگردد به مراتب کمتر می شود.
برتریهای روش FIT نسبت به دیگر متدها
مهمترین مزیت این روش جلوگیری از برش های بیضی شکلی است که در عمل جراحی در پشت سر انجام میشود و موجب بخیه و دوران نقاهت طولانی بعد از کاشت مو می شود، اگرچه با تکنیک جدیدی با نام “بستن تریکوفیتیک” میتوان برش را بصورت خطی ریز کاهش داد اما باز هم جای زخم باقی می ماند و مخصوصا برای آنهایی که می خواهند موهای کوتاهی داشته باشند، مشکلاتی بوجود می آید.
محدودیت های روش FIT
از جمله محدودیت های این روش مشکل آناتومیکی اصلی آن است که موجب سرعت کم در رشد موها هست زیرا هر واحد فولیکولی باید به آرامی خارج شود و نیاز به تخصص دارد و به همین دلیل افراد کمی هستند که میتوانند این عمل را به خوبی انجام دهند.
این مهم نیاز به یکسری پیش نیاز های اولیه از جمله تجربه و آموزش کافی جراح، روشنایی عالی، بزرگنمایی کافی برای عوامل جراحی و درک مناسب از زاویه مو در زیر سطح پوست زیرا باید جهت فولیکول موی غیر قابل رویت را پیش بینی کرد. همچنین باید پهنای واحد فولیکولی از قطری بین ۰٫۶ الی ۱ میلیمتر باشد.
کاندیدهای مناسب برای کاشت مو با روش FIT
- بیمارانی که میخواهند موهایشان را بسیار کوتاه کنند (و از این رو زخمهای خطی بسیار کوچک غیر قابل قبول هستند).
- زمانی که بیمار به طور خاص به روش FIT نیاز دارد و گرافتهای کافی برای برطرف کردن نیاز او را میتوان استخراج کرد.
- در بیمارانی با ریزش موی محدود و یا افرادی که به تعداد جلسات درمانی کمی نیاز دارند. این گروه شامل بیماران مبتلا به آلوپسی آندروژنیک در الگوی کلاس ۳ در سیستم نوروود (الگوی درجهبندی طاسی سر که توسط دکتر نوروود ابداع شده است) یا ناحیه کوچک طاسی در سر، محدود بودن ناحیه پیرایش مو مانند widow’s peaks (ناحیه مثلثی بدون مو که معمولا در جلوی پیشانی زنان مشاهده میشود)، ابرو، مژه، سبیل و مناطق محدود آلوپسی بعد از بیماریهای پوستی است.
- در درمان زخمهای گسترده ناشی از برشهای نواری سنتی
- بیمارانی که دارای سستی ناکافی برای برداشتن نوار هستند (پوست بسیار سفت)
- برای زخم ناشی از بیمارهای پوستی، تروما و یا روشهای جراحی مغز و اعصاب
- هنگامی که زخمهای قبلی برداشتن نوارهای بیشتر را غیرممکن میکنند؛ پس FIT نشانهای برای استخراج بیشتر است.
- در بیمارانی که میخواهند زخمهای خطی گسترده یا ضخیمشده را التیام دهند.
- در ورزشکارانی که باید بلافاصله بعد از عمل فعالیت کامل خود را ادامه دهند.
- برای بیمارانی که دچار ترس مفرط از درد و زخم هستند.
- زمانی که از موی بدن یا ریش به عنوان ناحیه دهنده استفاده میشود.
- تکنیک FIT تنها روش مفید برای برداشت موی بدن است. نشانه اولیه مناطق محدود ناحیه دهنده با استفاده از روش برداشت مو از بدن برطرف شده است.
موارد منع استفاده از FIT
- عدم تجربه در انجام تکنیکهای FIT
- عدم دسترسی به ابزارهای دقیق
- انتظارات غیرواقعی بیمار
- ناحیه دهنده ناکافی
- زخم شدن که باعث میشود روشهای دو مرحلهای و سه مرحلهای مشکلساز باشند.
- بیماری که تمایل ندارد در جلسات طولانی درمان به مدت چند ساعت شرکت کند یا جلسات متعدد به دلیل آهستگی فرآیند مورد نیاز است.
- بیماری که مایل نیست موهایش را کوتاه کند و به همین دلیل زنان کاندیدهای خوبی برای FUE نیستند.
- نواحی بزرگ طاس به بیش از ۲۵۰۰ گرافت نیاز دارند.
مراحل کاشت مو به روش FIT
همانطور که قبلا توضیح داده شد، FIT نوعی از پیوند مو است که در آن روش استخراج متفاوت است اما روش کاشت مشابه FUT است. در این روش بی نظیر پیوند مو یعنی روش کاشت مو FIT فولیکولهای مو از پشت سر تحت بیهوشی موضعی با کمک میکروپانچهای خاص برداشته شده و در ناحیه طاس پیوند زده میشوند.
در روز عمل کاشت مو فرد به صورت درازکش بر روی تخت جراحی قرار میگیرد. بیهوشی موضعی با گزیلوکائین رقیقشده در سالین ۱% که به آرامی در سراسر ناحیه دهنده تزریق میشود؛ صورت میگیرد.
گرافتها سپس با کمک میکروپانچهای ۰٫۸ و ۱ میلیمتر از ناحیه دهنده خارج میشوند
مرحله ۱: با قسمت تیز میکروپانچ، رتبهبندی پوست سر حاوی واحدهای فولیکولی انجام می شود.
مرحله ۲: سپس قسمت کند پانچ به همان ناحیه وارد و چرخانده شده تا واحد فولیکولی را نرم کند. در همین زمان، دستیار به منظور تسهیل نفوذ پانچ به درون درم، کشش دو طرفه را اعمال میکند.
مرحله ۳: دستیار به آرامی گرافت را به کمک انبرک خارج میکند. گرافتهای خارجشده سپس در محلول سالین یا محلول خنک رینگر لاکتات نگهداری میشوند.
گرافت استخراجشده ممکن است شامل ۱ تا ۴ یا به ندرت حتی ۵ یا ۶ تار مو باشد این کار طولانی ترین و خستهکنندهترین بخش روش FIT است. پس از اتمام استخراج، پیوندها به همان روش در بقیه FUT کاشته میشوند.
استخراج پیوند در روش FIT
روش دو مرحلهای
دو مرحله وجود دارد. در مرحله اول، یک پانچ تیز بر روی واحد فولیکولی قرار میگیرد و بر اساس جهت محور مو تنظیم میشود. پانچ نباید خیلی فشار داده شود زیرا ممکن است ریشه مو قطع شود. در مرحله دوم، از انبرکهای تیز برای اعمال کشش ملایم در بالای واحد فولیکولی (FU) استفاده میشود تا زمانی که واحد فولیکولی از قسمت عمیقتر درم و اتصالات زیرجلدی خارج شود. این تکنیک ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد.
روش سه مرحلهای
تکنیک سه مرحلهای برای انجام روش FIT بر اساس مفهوم هریس با استفاده از ابزاری کند انجام میشود تا از آسیب به فولیکولها در طول مرحله جداسازی واحد فولیکولی از بافت دهنده جلوگیری شود. هریس از یک پانچ تیز برای بدست آوردن اپیدرم استفاده میکند و سپس با قسمت کند پانچ و با حرکت چرخشی واحد فولیکولی را از اپیدرم و درم اطراف جدا میکند.
در نهایت، گرافت با انبرک نگه داشته شده و خارج میشود. در طول این تغییر، لبه کند پانچ از برش فولیکول جلوگیری کرده و اجازه میدهد واحدهای فولیکولی سالم راحتتر استخراج شوند. او به این موضوع پی برد که بازده گرافت توسط تکنیک دو مرحلهای از ۹۲% به ۹۸% افزایش مییابد و با استفاده از تکنیک سه مرحلهای عملکرد مو از ۷۴ به ۹۳% افزایش پیدا میکند.
پیشرفتهای صورتگرفته در FIT
تکنیک جداسازی فولیکول
اصطلاح تکنیک جداسازی فولیکول (FIT) توسط کول و رز ابداع شد و به تکنیک FUE که از پانچ دارای نقطه توقف برای محدودکردن عمق نفوذ استفاده میکند؛ اشاره دارد. اگرچه نیاز به توقف عمق نفوذ در تکنیک استخراج هنوز هم موضوع بحث است؛ اگر کل واحد فولیکولی برداشته نشود؛ FIT احتمالا اصطلاح بهتری از FUE است. از نظر ما، زمانی که به جای واحدهای فولیکولی کامل، هدف تنها استخراج مو است؛ اصطلاح FIT ترجیح داده میشود.
پیوند مو توسط روشFIT خودکار
دستگاه FUE Matic یک ماشین خودکار پیوند مو است که به دکتر برای انجام پیوند مو با استفاده از تکنیک FIT کمک میکند. ادعا شده است که این روش در زمان محدود سرعت استخراج گرافت بیشتری را ارائه میدهد. با این حال، چرخاندن و کشیدن بیشتر گرافتها وجود دارد که گرافت را در معرض خطر آسیب قرار میدهد و منجر به برش بزرگتری می شود.
کاشت مو FIT به وسیله ربات
رباتها مزایایی دارند و اغلب تواناییهای انسانی را افزایش و گسترش میدهند. دقت و تکرارپذیری آنها ممکن است به سطح زیر میلیمتری برسد. رباتها را میتوان به منظور انجام وظایف با دقت بالا و سرعتهای بیشتر، به صورت خودکار و خستگی ناپذیر بهینهسازی کرد؛ در نتیجه بهرهوری و کارایی افزایش پیدا میکند. خروجی عملکرد آنها ثابت و قابل پیشبینی است. این توانمندیهای فنی ممکن است ربات را برای انجام تعدادی از وظایف پیوند مو مانند FIT مناسب سازد.
برخی از معایب رباتها عبارتند از:
- هزینه بر بودن،
- عدم انعطافپذیری،
- عدم توانایی پردازش اطلاعات کیفی و عدم قضاوت.
تلاشهایی برای ساخت این رباتها جهت پیوند مو صورت گرفته است و امید است که در آینده نزدیک برای استفاده انبوه در دسترس قرار گیرند.
هزینه کاشت مو به روش FIT
هزینه تقریبی کاشت مو یکی از مهمترین عواملی است که در تصمیمگیری خیلی از افراد برای انجام این عمل تحولساز در زندگی تأثیر دارد. متاسفانه خیلی از افراد به خاطر پرداخت هزینه ای کمتر تن به عمل های ارزان تر و بی کیفیت داده اند و علاوه بر دور ریختن پولشان نتایج نامطلوبی را کسب کرده اند.
نتیجهگیری
افرادی که دچار کم تراکم بودن مو بطوری که با ترمیم مو نمیتوان مشکل راحل نمود بهترین گزینه پیش روی روشFIT میباشد زیرا تاکنون نسبت به دیگر روشها پیشرفت هیجانانگیزی است در زمینه جراحی پیوند مو با حداقل میزان تهاجم ایجاد نموده است. وعده عمل جراحی تقریبا بدون درد بیمار و جراح را جذب میکند. دلایل انتخاب FIT به جای روش برداشت نوار، ممکن است جلوگیری از ایجاد زخم خطی، فقدان درد بعد از عمل جراحی یا تهاجم حداقلی روش باشد. در برخی از بیماران منتخب، این تکنیک جایگزین مهمی برای روش سنتی پیوند مو است. تحقیقات بیشتری مورد نیاز است تا این روش سریعتر انجام شده، زمان جراحی کوتاهتر شود و سرعت برش بهبود یابد؛ به طوری که بیماران بیشتری بتوانند از آن استفاده کنند.
منبع : کلینیک کاشت ابرو طب هیر
دیدگاهتان را بنویسید